Groene Ster Leeuwarden
Contact: Tjipke Tasma

  Stranden   Honden   De Himriksmole   Survivalrun   Links    

Oude Nieuws 2017-2014

 
 
01-10-2017: Fotoverslag van de Bikkelsurvivalrun 2017.

30-09-2017
: Morgen 1 oktober is het weer tijd voor de Bikkelsurvival in de Groene Ster.
De start is om 10 uur bij de camping de Kleine Wielen.
Kijk verder op de site van de Bikkelsurvivalrun voor alle informatie over dit sportieve evenement.
 
19-08-20017 Fotorondje over het festivalterrein van Psy-Fi.
 

   Recreatie stranden afgesloten
van 11 t/m 25 augustus

 

 

De zwemwaterlocatie "Grutte Wielen" aan de overzijde van de Groningerstraat weg is wel gewoon open. Het naaktstrand is via de westzijde bereikbaar en is de gehele periode geopend. Het hondenstrandje is van 11 t/m 25 augustus afgesloten.

Voor de volledige fasering kijk op de site gemeente Leeuwarden.
(op de site van de gemeente staat dat de recreatie stranden al eerder zijn afgesloten maar dit klopt niet).

05-08-2017Geheime afsluiting van de Groene Ster.
De gemeente Leeuwarden en ook de organisatie van Psy-Fi vinden het niet nodig om deze site te informeren over de (gefaseerde) afsluiting van de Groene Ster i.v.m. het Psy-Fi festival. De rechter riep alle partijen nog op om juist samen te werken, maar deze boodschap lijkt niet echt te zijn aangekomen. De gemeente vindt dat de "iepen mienskip" alleen voor 2018 geldt en zet hiermee de Groene Ster Duurzaam! en andere partijen dit jaar buitenspel.

Voor meer info over de afsluiting: Houd vooral uw Huis aan Huis blad in de gaten.14-07-2017
: Ondanks eerdere berichten blijft het strand bij de kiosk dit weekend nog geopend voor recreanten en is de kiosk ook geopend.

06-07-2017 Veel bezoekers van de Groene Ster zijn vandaag waarschijnlijk onaangenaam verrast door de aankondigingsbordjes van Welcome to The Village.
In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen het festivalterrein ook tijdens de op- en afbouw lang openbleef, heeft de organisatie dit jaar gekozen voor de Psy-Fi methode, waarbij het festivalgebied lang afgesloten wordt.

Het gebied rondom de kiosk en ook het populaire hondenstrandje gaan vanaf zaterdag 15 t/m dinsdag 25 juli voor 11 dagen op slot voor de recreanten. Dit betekent dat er niet kan worden gezwommen bij de officiŽle zwemlocatie "Lytse Wielen". Ook enkele dagen voor en na de totale afsluiting vinden er al werkzaamheden plaats en kunnen gedeeltes zijn afgezet.


 
11-06-2017 I.v.m. het Promised Land Festival was dit weekend het strand bij de kiosk niet toegankelijk voor recreanten. De drukte op het strand bij de waterspeelplaats viel erg mee gezien het prachtige weer. Vandaag bezocht deze site ook het festival en maakte het volgende fotorondje.


 
05-06-2017: I.v.m. met het Groene Ster Open Air  /  Promised Land  festival is het strand bij de kiosk afgesloten van donderdag 7 juni tot en met (vermoedelijk)12 juni. Verder kan op de overige stranden wel gewoon worden gerecreŽerd.
 
14-01-2017: Petitie gestart voor de Leeuwarder schaapherder.


Doordat de gemeente Leeuwarden het natuurlijk groenbeheer uitbesteedt aan een andere gegadigde, is Sam Westra niet langer de schaapherder van Leeuwarden.
Voor een deel van zijn kudde dreigt zelfs de slacht. Op petities24.com is een actie gestart voor het behoud van de kudde van Sam Westra. Lees hier het artikel  "Arm schaap" van Jantien de Boer (Leeuwarder Courant 14-01-2017).Wil je je ook inzetten voor de herder Sam Westra en zijn kudde, teken dan de petitie:

Tekst
: petities24.com Herder Sam Westra moet in Leeuwarden blijven!!
15 jaar lang heeft Sam Westra zich met zijn schapen met hart en ziel ingezet binnen het groenbeleid van de gemeente Leeuwarden. In weer en wind, op zon- en feestdagen. Een vertrouwd en rustgevend beeld in deze hectische tijden.

En dan opeens wordt zo'n heel systeem om zeep geholpen, omdat ťťn of andere commerciŽle partij het een paar euro goedkoper doet en een geliktere uitstraling heeft (lees: een Facebook-site heeft). Zoals vaak tegenwoordig viert de oppervlakkigheid ook hier weer hoogtij en wordt volledig voorbij gegaan aan de menselijke, en dierlijke (!), maat. Wat maakt het zo'n gemeente ambtenaar nou uit of er een paar schapen meer of minder worden geslacht! Teken deze petitie als je ook boos bent op de gemeente Leeuwarden en wilt dat de kudde van Sam blijft bestaan!
 

02-09-2016: Vandaag zondag 2 oktober wordt weer de Bikkelrun gehouden in de Groene Ster. Vanaf 10 uur staat hier een live fotoverslag van de wedstrijd.
01-09-2016: Volgens de vergunning zou de Groene Ster vandaag weer open zijn voor recreanten, maar de poort bleef gesloten tot 12 uur. Groene Ster Duurzaam! stuurde de gemeente een verzoek tot handhaving.
 

21-08-2016:
Na 5 dagen afsluiting van de Groene Ster staat er nog steeds geen duidelijke bebording bij de afgesloten doorgaande fietspaden. Op het plakkaat bij het naaktstrand staat niet vermeld dat het naaktstrand bereikbaar is en gewoon open blijft tijdens het festival. Op de hekwerken treffen we wel een opmerkelijk openhartig briefje aan...

18-08-2016: Psy-Fi festival geeft onjuiste informatie over de absurde 15 daagse afsluiting van de Groene Ster.
De recreanten worden doorverwezen naar twee strandgedeeltes die beschikbaar zijn tot en met 21 augustus. Het meest westelijke strandgedeelte is het naaktstrand, dat sowieso geen onderdeel is van het festivalterrein en het oostelijke terrein is het hondenstrand en dit terrein is uit hygiŽnisch oogpunt niet geschikt voor strandrecreatie. Aan de noordzijde van de Groene Ster is de zwemwaterlocatie "Grutte Wielen" gewoon beschikbaar voor recreanten. (zie onderstaand kaartje).

Verder heeft de gemeente Leeuwarden nog steeds geen bebording geplaatst bij afgesloten doorgaande fietspaden. Niets vermoedende fietsers en voetgangers worden zo onder andere het naaktstrand opgestuurd.

Psy-Fi geeft ook onjuiste informatie* over de afsluiting van het recreatiegebied. Deze afsluiting is begonnen op 17 augustus en duurt tot en met 31 augustus. (de zogenaamde 15 daagse fase). (*Psy-Fi heeft de borden inmiddels aangepast

Voor klachten over de afsluiting wordt doorverwezen naar de site van Groene Ster Duurzaam! Overigens kan nog steeds bezwaar worden gemaakt tegen de verleende vergunning.
29-07-2016: Ook dit jaar vindt het Psy-Fi festival plaats in de Groene Ster. Het festivalterrein is ongeveer hetzelfde als de beide voorgaande jaren. Tijdens de op- en afbouw en het festival zelf, is het westelijke deel van de Groene Ster 15 dagen afgesloten voor de recreanten, met uitzondering van het naaktstrand. Ook rondom deze periode vinden er werkzaamheden plaats in het gebied. Bekijk hier de fasering.

Westelijk deel Groene Ster afgesloten:
Van 17  tot en met 31 augustus

Het roze gebied is het festivalterrein, dit gebied wordt afgesloten van 17  t/m 31augustus. Aan de bovenzijde de zwemwaterlocatie "Grutte Wielen".
17-07-2016: GroeneSterLeeuwarden.nl maakte vandaag een rondje over het festivalterrein van Welcome to The Village. Bekijk hier de foto's.
 
15-07-2016: Dit weekend wordt voor de vierde keer het Welcome to The Village festival gehouden in de Groene Ster. Voor de zaterdag is het festival uitverkocht, maar voor zondag zijn er nog tickets verkrijgbaar. De stranden westelijk van de kiosk zijn toegankelijk, maar de parkeerruimte is beperkt.


08-07-2016: In verband met de pas ingezaaide ligweide bij de kiosk, wordt het festivalterrein van het komende Welcome to The Village verplaatst in oostelijke richting.
Het strand bij de kiosk is via de westzijde bereikbaar en toegankelijk voor recreanten.
Bekijk hier het bijgewerkte kaartje in GoogleMaps.

29-06-2016: Van 15 t/m 17 juni vindt de vierde editie plaats van Welcome to The Village. Het festivalterrein is ongeveer op dezelfde plaats als vorig jaar; op de stranden rondom de kiosk. Dit jaar wordt ook het hondenstrandje bij het festival terrein getrokken.

Het festivalterrein zal van 7 t/m 21 juli beperkt beschikbaar zijn voor andere recreanten. De kiosk is gedurende de op- en afbouw periode wel geopend.

Bekijk hier het kaartje van het festival gebied. Strandrecreanten kunnen gedurende deze periode terecht op de westelijke stranden.

Hier staan de foto's van vorig jaar.
 

23-05-2016: De ligweide bij de kiosk is vandaag voorzien van een drainage systeem, om zo de ligweide meer festival bestendig te maken. De ligweide ziet er op dit moment niet uitnodigend uit, maar de ligweiden bij de overige stranden kunnen wel worden gebruikt.
 


07-05-2016:
De eerste zomerse dag lokte veel bezoekers naar de Groene Ster, die genoten van de uitbundige lente zon en afkoeling zochten in het nog frisse zwemwater.
De ligweiden, die vorige week nog vrij drassig waren zijn door een paar dagen mooi weer flink opgedroogd en kunnen weer worden gebuikt om te zonnen.
Waarschijnlijk wordt het morgen met opnieuw topstrandweer erg druk op de stranden in de Groene Ster.

03-05-2016:
Op zaterdag 14 en zondag 15 mei wordt het festivalseizoen geopend met de derde editie van het tweedaagse Promised Land Festival.
Aanvankelijk zou het festival worden gehouden rondom het strand bij de kiosk, maar door de slechte toestand van de grasmat, is nu gekozen voor het terrein oostelijk van de kiosk.
(richting Aqua Zoo). Dit terrein wordt niet intensief gebruikt, waardoor de overlast voor de recreanten meevalt. Kijk hier voor een overzicht van het festivalterrein.

Op de vrijdag (13 mei) is er voor de leeftijd van 12 tot 17 jaar een frisfeest. Het festivalterrein zal enige tijd (ook tijdens op-en afbouw) niet beschikbaar zijn voor recreanten.

05-12-2015: In een open brief doet Psy-Fi zijn beklag over de samenwerking met de gemeente Leeuwarden, bij de afgelopen 2 edities van het festival in de Groene Ster. 
Verder bevat de brief het voorstel om toch een 3e editie houden in de Groene Ster
In het nachtprogramma komt de focus dan te liggen op op lezingen, workshops en meditatie. Geluidsoverlast voor omwonenden wordt hierbij niet verwacht.

In de discussienotitie evenementenbeleid wordt 100.000 euro gereserveerd voor het meer geschikt maken van de Groene Ster voor evenementen.

Maandag 14 december 2015 19:00u wordt de discussienotitie evenementenbeleid besproken in het Politiek Podium (Oranje Zaal)
 

13-11-2015 Er komt geen derde editie van het Psy-Fi festival in de Groene Ster. Vooral de beperking van de geluidsduur is voor de organisatie van Psy-Fi de reden geweest om elders een geschikte locatie te zoeken.

Lees hier het bericht in de Leeuwarder Courant.
 

18-10-2015 Rondom het afgelopen Psy-Fi festival kwamen er 162 klachten binnen bij de stichting Groene Ster Duurzaam! De meeste van deze klachten hadden betrekking op de geluidsoverlast en slechts 8% ging over het feit dat de Groene Ster geruime tijd niet beschikbaar was voor de overige recreanten. Ook over de verwoesting van vrijwel alle
ligweiden kwamen verrassend weinig klachten (2%) binnen.
Lees hier de samenvatting van al deze klachten.03-10-2015
Vandaag wordt de 22e bikkelsurvivalrun gehouden in de Groene Ster.
Vanaf 10u staat er een live fotoverslag op de site.

02-10-2015: Op dit moment zijn de ligweiden van de Groene Ster niet beschikbaar voor de recreanten. In verband met de schade die het Psy-Fi veroorzaakt heeft, worden de ligweiden door de gemeente Leeuwarden hersteld en opnieuw ingezaaid.

03-09-205: Vandaag zou volgens de toezeggingen de Groene Ster weer worden opengesteld voor recreanten, maar helaas de hoofdtoegang bleef gesloten. Morgen maar weer op goed geluk naar de Groene Ster?

01-09-2015:
De Groene Ster was de afgelopen 2 weken gesloten voor recreanten in verband met het Psy-Fi festival. Wat gebeurde er achter de kilometers lange hekwerken?
Deze site nam een kijkje achter de hekwerken en maakte het volgende fotorondje.

30-08-2015:
Meindert van Dijk Fotografie vloog gister over de Groene Ster en maakte een reeks schitterende luchtfoto's van het Psy-Fi festival.


Westelijk deel Groene Ster afgesloten:
Van 19 augustus tot en met 2 september.

28-07-2015: In verband met het Psy-Fi festival zal het westelijke deel van de Groene Ster van 19 augustus tot en met 2 september vrijwel volledig worden afgesloten. Alleen het naaktstrand blijft open en is vanaf de westzijde bereikbaar. De overige strandrecreanten kunnen terecht bij de zwemwaterlocatie Grutte Wielen aan de overzijde van de Groningerstraatweg.(zie kaartje  ). Hondenbezitters kunnen gedurende deze periode alleen van het westelijke hondenstrandje gebruik maken.

Het festival zelf wordt gehouden van 27 t/m 31 augustus. Vorig jaar trok het festival circa 12 duizend bezoekers en dit jaar verwacht de organisatie 15 duizend bezoekers. Met meer dan 70 nationaliteiten komt het grootste gedeelte van de bezoekers uit het buitenland. Wil je er ook bij zijn? Je kunt nog tickets bestellen tot 28 augustus via de website. Benieuwd hoe de Groene Ster er uitziet tijdens het festival? Vorig jaar maakte deze site een fotorondje over het festivalterrein.Het roze gebied is het festivalterrein, dit gebied wordt afgesloten van 19 aug. t/m 2 sept.
Aan de bovenzijde de zwemwaterlocatie "Grutte Wielen".


Lees verder ook:

10-08-2015: Uitspraak kort geding festival Psy-Fi in Leeuwarden
10-08-2015: Strandje.nl: Rechter zet recreanten in hun hemd, maar omwonenden..
07-08-2015: Leeuwarder Courant: Eerder stoppen of geen Psy-Fy
06-08-2015: Verslag van de zitting op de site van de Groene Ster Duurzaam!
06-08-2015: Strandje.nl: Angel uit rechtszaak Psy-Fi door...
05-08-2015: Facebook Psy-Fi: 75% van de kaarten verkocht.
05-08-2015: Leeuwarder Courant:  Kort geding rond Psy Fi-festival
 

19-07-2015
: GroeneSterLeeuwarden.nl maakte afgelopen zaterdag een fotorondje over het festivalterrein van Welcome to The Village. Alles binnen de hekken was prima geregeld, maar buiten de hekken liet de organisatie ook dit jaar weer een behoorlijke steek vallen. De borden dat de doorgaande fietspaden geblokkeerd waren ontbraken, zodat menig fietser onverwacht stuitte op de hekken van het festival. Ook blogger Wietse Elzinga liep hardlopend tegen zoín zwart scherm aan.
14-05-2015: Van 17 t/m 19 juni vindt de derde editie plaats van Welcome to The Village.
Het festivalterrein is ongeveer op dezelfde plaats als vorig jaar, op de stranden rondom de kiosk. Het festivalterrein zal van 10 t/m 24 juli beperkt beschikbaar zijn voor andere recreanten. Bekijk hier het kaartje van het festival gebied.

Strandrecreanten kunnen gedurende deze periode terecht op de westelijke stranden.

Hier staan de foto's van vorig jaar.

19-05-2015
: Komend weekend wordt op zaterdag 23 mei en zondag 24 mei de tweede editie gehouden van het Promised Land Festival. De festival locatie is ongeveer op dezelfde plaats als vorig jaar. Dit jaar is er ook een camping bij het festival. Voor de line up, tickets en veel meer info kijk op de site van het festival.

De recreanten in de Groene Ster kunnen tijdens het festival geen gebruik maken van dit deel van de Groene Ster.


Welcome To Promised Land Festival.
 
27-01-2015: Leeuwarder Courant (26-1):
Dierenpark Aqua Zoo bij Leeuwarden is failliet verklaard.

De rechtbank Gelderland heeft maandagmiddag het faillissement uitgesproken van Aqua Zoo Friesland bv, eigenaar Zodiac Zoos bv en nog twee andere dierenparken van dit moederbedrijf.

Door teruglopende bezoekersaantallen zijn de dierenparken in financiŽle problemen geraakt. Aqua Zoo Friesland, voorheen otterpark AquaLutra, opende op 1 januari 2003. Het eerste jaar kwamen 75.000 bezoekers. Dit liep op tot het recordaantal van 185.000 in 2012.

Het park blijft voorlopig open. De curator streeft naar een doorstart
 

05-10: Vandaag wordt de 21e bikkelsurvivalrun gehouden in de Groene Ster.
Vanaf 10u staat er een live fotoverslag op de site.


06-09: De Groene Ster is weer volledig toegankelijk voor recreanten, wel wordt er nog gewerkt aan de schoonmaak van het festivalterrein. De organisatie van het Psy-Fi heeft opnieuw enkele dagen respijt gekregen om het terrein weer schoon en in de oorspronkelijke staat op te leveren. Gezien het kleine team vrijwilligers wordt dit ook nog een hele klus.

03-09: De organisatie van het Psy-Fi festival is nog druk bezig het de afbouw en het schoonmaken van het terrein, maar vandaag kon al gebruik worden gemaakt van het strand bij de kiosk. Ondanks het prachtige nazomer weer was het niet druk, vermoedelijk omdat de Groene Ster officieel nog gesloten is tot en met 4 september.
De verwachting is dat morgen de stranden ook weer gewoon open zijn, ondanks de afbouw werkzaamheden.

De organisatie heeft 2 extra dagen gekregen om de Groene Ster weer schoon op te leveren. Zaterdag aan het eind van de dag moet alles weer netjes opgeruimd zijn.
Lees meer over deze megaklus op de site van de Leeuwarder Courant.


 

31-08: Vandaag maakte groenesterleeuwarden.nl een fotorondje over het festivalterrein en dat leverde mooie plaatjes op.

Westelijk deel Groene Ster afgesloten:
Van 21 augustus tot en met 4 september.

In verband met het Psy-Fi festival zal het westelijke deel van de Groene Ster van 21 augustus tot en met 4 september vrijwel volledig worden afgesloten. Alleen het naaktstrand blijft open en is vanaf de westzijde bereikbaar. De overige strandrecreanten kunnen terecht bij de zwemwaterlocatie Grutte Wielen aan de overzijde van de Groningerstraatweg.(zie kaartje). Hondenbezitters kunnen gedurende deze periode alleen van het westelijke hondenstrandje  gebruik maken.

Helaas is het kaartje van het festivalterrein verwijderd op last van de organisatie. De organisatie vindt dat de bezoekers van de Groene Ster zo voldoende zijn geÔnformeerd. Deze site maakte zelf het onderstaande kaartje.


Het roze gebied is (momenteel) afgesloten. Aan de bovenzijde de zwemwaterlocatie "Grutte Wielen".


De westelijke Groene Ster 15 dagen afgesloten.

Lees verder ook:
28-08-2014: Leeuwardercourant: Video: Ibiza in de Groene Ster
28-08-2014: Huis aan Huis Duizenden buitenlandse hippies nemen bezit Groene Ster
27-08-2014: Blogger Wietse Elzinga: Leervermogen Leeuwarden
27-08-2014: Liwwadders.nl: Uitnodiging wethouder Diks voor geluidsmeting Psy-Fi
24-08-2014: Liwwadders.nl: Reactie van Psy-Fi op vragen CDA
22-08-2014: Omrop Frysl‚n: CDA: soargen oer dancefeest.
22-08-2014: CDA: Schriftelijke vragen over De Groene Ster.
16-08-0214: Blogger Wietse Elzinga: Maken en vermaken
16-08-0214: Persbericht Psy-Fi: 5 dagen en 4 nachten festival in Groene Ster
07-07-2014: Suksawat: Organisatie Psy-Fi: "Groene Ster ideaal festivalterrein"


06-08-2014: Van 6 tot 10 augustus vindt het hacker-evenement Eth0 plaats in de Groene Ster op het parkeerterrein en de direct omgeving aan de Woelwijk. Dit parkeerterrein wordt veel gebruikt door hondenliefhebbers en vissers. Het belangrijke fietspad, dat de noord-zuid verbinding vormt in de Groene Ster is afgesloten.

De gemeente Leeuwarden toont weer eens aan weinig feeling te hebben met de gebruikers van het gebied. Uit navraag bij de gemeente, blijkt dat de vergunning op 5 augustus is verleend. Dus van te voren bezwaar maken is niet mogelijk. Door dat de vergunning pas 7 augustus is verzonden, is het evenement 2 dagen zonder vergunning gehouden.

30-07-2014: Het Soundflavours festival dat zou worden gehouden op 9 augustus gaat niet door. Er zijn te weinig kaarten verkocht.

22-07-2014:
Friesch Dagblad: Klachten over festivaldichtheid Groene Ster

20-07-2014:
Een rondje over het festivalterrein van Welcome to The Village.

20-07-2014: De gemeente Leeuwarden heeft schijt aan de recreanten in de Groene Ster.

Doordat het festival "Welcome to The Village" wordt gehouden rondom de stranden bij de kiosk, is de enige toilet voorziening in de Groene Ster afgesloten. Dit leidde tot veel boze reacties bij de strandrecreanten, die nu zijn aangewezen op de strandjes bij de waterspeelplaats. Door de site strandje.nl was donderdag al gevraagd om sanitaire voorzieningen te plaatsen bij de overgebleven strandjes.
Ook het onnodig afsluiten van het populaire hondenstrand kan bij deze site op weinig waardering rekenen. Lees ook het artikel van blogger Wietse Elzinga.

17-07-2014
: Van 18 t/m 20 juli vindt de tweede editie plaats van het festival "Welcome to The Village". Vorig jaar werd het festival gehouden bij de waterspeelplaats. Het festivalterrein is nu ongeveer 250 meter opgeschoven naar het oosten; rondom de stranden bij de kiosk. Tijdens het festival zijn de stranden hier afgesloten, ook bij het opbouwen en afbreken zullen recreanten hiervan overlast ondervinden. De kiosk en het toiletgebouw zijn tijdens het festival gesloten. Van de stranden bij de waterspeelplaats kan wel gebruik worden gemaakt. Het nieuwe fietspad is alleen aan de westzijde open, via deze zijde is het naaktstrand bereikbaar. Vlak voor de burg is het pad afgesloten, de uitzichtheuvel met de kikkerogen is wel bereikbaar. Bekijk hier het kaartje.


foto 17-07-2014 Grote drukte op het strand bij de waterspeelplaats.

Drie dagen lang is Welcome to The Village het mooiste festivaldorpje van Nederland. In natuur- en recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden, spelen de beste bands uit Nederland en ver daarbuiten.

Lees meer op website van het festival.
 

29-05-2014: Op 7 en 8 juni vindt de eerste editie plaats van het gloednieuwe festival Promised Land in recreatiegebied de Groene Ster.

Bekijk hier de locatie van het festival en lees meer over de gevolgen voor de recreanten.

Promised Land is een meerdaags festival, waarbij de intieme festival beleving centraal staat. Dit op ťťn van de mooiste locaties die Nederland te bieden heeft. Genietend met je voetjes in het gras, liggend aan het strand of heerlijk dansend bij ťťn van de House, Hardstyle of Deep/Tech-house stages. In de Promised Land zijn er verschillende chill areas en de meest uiteenlopende activiteiten. Lees meer op de website van het festival.


 

Oudere berichten
 
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend