Groene Ster Leeuwarden







Home  


Wetterskip Fryslân neemt visstand op.

9-9-2009:  Deze week en ook volgende week wordt de visstand in de Groene Ster opgenomen. De resultaten worden vergeleken met de visstand van 2002 en 2006. Op deze manier volgt het Wetterskip Fryslân de ontwikkeling van de visstand en bepaalt ze het effect van genomen maatregelen voor het bereiken van een goede ecologische toestand in de wateren.

Het viswater van de Groene Ster is verpacht aan de HSV Leeuwarden. In de Groene Ster wordt vooral veel op karper gevist. Het heeft zelfs een eigen visclub: Karperclub de Kleine Wielen. Vertegenwoordigers van beide visclubs waren vandaag aanwezig.

Met een groot zeegvisnet wordt ongeveer een gebied van 100x100 m2 leeggevist. De gevangen vis wordt nauwkeurig gemeten en geregisterd. Daarna wordt de vis direct teruggezet. Er werd vandaag vooral veel brasem gevangen. Enkele karpers wisten de dans te ontspringen.

De resultaten van het onderzoek zijn ook voor de zwemwaterkwaliteit in de Groene Ster van belang. In verband met de nieuwe Europese Kaderrichtlijn Water, wil de gemeente Leeuwarden en het Wetterskip Fryslân de zwemwaterkwaliteit verbeteren. Hoewel het zwemwater in het algemeen van goede kwaliteit is, laat het doorzicht van het water, vaak minder dan 50 cm, te wensen over. Vooral de brasem is een vis die zijn voedsel zoekt op de bodem en deze loswoelt, waardoor het water troebel wordt. Mogelijk moet deze vis worden weggevangen om zo een betere waterkwaliteit te bereiken.

Bekijk ook de reportage van Omrop Fryslân.


Het uitvaren van het zeegnet.


Het binnenhalen van het zeegnet.


Er wordt vooral veel brasem gevangen.


Elke vis wordt gemeten en daarna weer teruggezet.
 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend