Groene Ster Leeuwarden

Contact

StrandenHet naaktstrand
Op een gedeelte van de Groene Ster is sinds 1980 naaktrecreatie toegestaan. Bij de herinrichting van de Groene Ster in 1995, is het naaktstrand verplaats en is er gekozen voor een veel grotere, meer open en centraal gelegen locatie.

In het najaar van 2008 kwam de gemeente Leeuwarden met het plan de Groene Ster alweer opnieuw te gaan inrichten. Het accent bij deze herinrichting ligt op het verbeteren van de zwemwaterkwaliteit, door de oevers met veel riet te beplanten.
Het huidige naaktstrand zou moeten verdwijnen, omdat het zwemwater niet meer toegangelijk is door de aanplant van riet. Als alternatief kwam de gemeente met een piepkleine, onaantrekkelijke locatie in een bosrijke omgeving. Door de vele protesten van de bezoekers, gesteund door de Nederlandse Federatie van  Naturistenverenigingen (NFN), mag het naaktstrand op de huidige locatie blijven. Wel zal er veel veranderen door dat er o.a. een doorgaand fietspad over het naaktstrand komt. Veel informatie over de plannen is te vinden op de website van het naaktstrand.

Het huidige naaktstrand ligt op een eiland van ongeveer 3,5 hectare. Het gebied aan zuidkant van het wandelpad is het officiŽle naaktstrand. Op het overige deel wordt naaktrecreatie gedoogd.

Het naaktstrandje heeft zowel ligweiden als zandstranden.
Op het naaktstrandje zijn geen voorzieningen aanwezig. Op circa 700 meter afstand is een kiosk (zomers dagelijks geopend!) en een toiletvoorziening aanwezig.

Het zwemwater is door de langzaam aflopende bodem (0 - 2,50 meter diep) ook geschikt voor minder geoefende zwemmers. Er is geen afgezet zwemgedeelte voor kinderen. Het doorzicht van het zwemwater is beperkt door de veenachtige ondergrond.

Het naaktstrand heeft een eigen website met veel actuele informatie.

Relevante links
Naaktstrandje Groene Ster
 NFN
Naaktstranden in Nederland


Het naaktstrand gezien van af de uitzichtheuvel.


Het meest oostelijke strand.


Milieupolitie te paard op het naaktstrand.
 
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend